Geschiedenis

De geschiedenis van het quilten kent een eeuwen lange traditie. De oorsprong van Quilten is nog niet duidelijk. Er zijn bewijzen gevonden dat de Romeinen al gebruik maakte van quilttechnieken. De oudste quilt komt dan ook uit die tijd.

In die tijd maakte men met de quilttechnieken o.a.:

  • kussens
  • matrassen
  • dekens

Quilten is afkomstig van het latijnse woord ‘culcita’, in het nederlands ‘gevulde zak’. Door verbasteringen in diverse talen is dit Quilten geworden.

In de 11e eeuw droegen de kruisvaarders tijdens de kruistochten gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen. Ze zijn hiermee in aanraking gekomen bij de Saracenen, welke geappliqueerde tenten had.

De kruisvaarders hebben de quilttechnieken in Europa geïntroduceerd. In het begin werd het quilten in Europa vooral gebruikt voor de functionaliteit van het eindproduct, bijvoorbeeld voor jassen voor soldaten.

Pas later, vanuit Italië, kreeg het quilten een meer decoratieve functie. Er kwamen mooiere ontwerpen, welke extra werden opgevuld. Dit heeft als naam ‘Trapunto’ of ‘Matelassé’. Deze techniek word deze dagen veel gebruikt in de zaanstreek onder de naam ‘Zaans stikwerk’.

In Amerika heeft het quilten tussen 1750 en 1890 een enorme toevlucht genomen. Emigranten uit Europa hebben deze techniek meegenomen. Tegenwoordig is Amerika de koploper op het gebied van quilttechnieken.

Share and Enjoy